Almere Vandaag - Jaaroverzicht: Protest tegen legen bakken
Gepubliceerd 28 december 2012 21:28 | Laatste update 28 december 2012 21:28

ALMERE/YOLANDE TUMP - De nieuwe regeling van het tweewekelijks legen van de afvalbakken zorgde dit jaar voor veel protest in Almere. Eén bewoonster zette zich vooral in om de afvalbakken weer vaker te laten legen.

Via haar internetsite en Facebook startte de 25-jarige Mariska van Modem een petitie tegen het tweewekelijks legen van het afval. Binnen twee weken hadden 2300 mensen het ondertekend. Van Modem diende een burgerinitiatief in, sprak op de Politieke Markt en vond steun bij Leefbaar Almere die een motie indiende. Het was niet genoeg volgens de overige politieke partijen, zij keurden het voorstel af.

,,Er blijft nu niet veel over’’, vertelt Mariska van Modem. ,,Als ik met iets nieuws kom, zal de gemeenteraad ook weer tegen zijn.’’ Van Modem is erg teleurgesteld in de gemeente. ,,Het is heel jammer als je serieus bezig bent met een onderwerp en er vrij weinig mee wordt gedaan. Ik had gehoopt dat ze naar de burger zouden luisteren. Je gaat niet voor niks op je vrije avonden petities maken en naar de Politieke Markt."

De actievoerster is de actie begonnen omdat ze te weinig ruimte zou hebben in haar afvalbak als deze maar twee keer per maand wordt geleegd. ,,Op dit moment gooi ik mijn afval maar willekeurig in een afvalbak. Ik scheid mijn afval niet meer, dat is met de hoeveelheid niet mogelijk.’’ Van Modem kent meerdere Almeerders die zijn gestopt met het scheiden van afval. ,,Op de Politieke Markt zeiden de partijen: je moet goed je afval scheiden en dan past het allemaal. Die dwingende manier werkt juist averechts.’’

Mocht er nog een goede actie komen zal Van Modem haar steun weer bieden. Uit zichzelf gaat ze echter niet snel nog een actie opzetten. ,,Ik weet niet wat ik nog meer zou kunnen doen. Op een gegeven moment houdt het op.’’

Meer nieuws
Meest gelezen