Almere Vandaag - ’Enkelband gaat ten koste van veiligheid’
Luchtfoto van de gevangenis in Almere. Foto: Stadsarchief Almere Gepubliceerd 19 april 2013 10:36 | Laatste update 19 april 2013 10:44

ALMERE - Veel meer gevangenen met een enkelband naar huis sturen, leidt tot meer incidenten. Het zal ten koste gaan van de veiligheid op straat. Daarvoor waarschuwde Theo de Groen, directeur van de gevangenis in Almere, gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over bezuinigingen op de gevangenissen.

„De veiligheid komt ernstig onder druk te staan”, zei De Groen. „Criminelen krijgen meer ruimte om criminele activiteiten voort te zetten.” Ook zijn collega’s zijn bang voor meer incidenten door de enkelbanden.

De gevangenisdirecteuren waren ook kritisch over het voornemen veel meer gevangenen met z’n tweeën op een cel te zetten. De Groen voerde aan dat de recente investeringen in een meer persoonlijke aanpak van gevangenen dan op de tocht komen te staan. Daardoor wordt het weer moeilijker om te voorkomen dat gedetineerden na hun straf weer de fout in gaan.

Vertegenwoordigers van het personeel hadden geen goed woord voor de plannen over. De bezuinigingen werden onder meer ’dramatisch genoemd’ en ’een afbraak van het vakmanschap van gevangenispersoneel’.

Meer nieuws
Meest gelezen