Almere Vandaag - Doorgezeten bankstel en tuinafval in één keer opgehaald
Gepubliceerd 13 oktober 2010 13:00 | Laatste update 13 oktober 2010 13:00

ALMERE / ODEKE DE JONG - Al het grofvuil kan vanaf 1 november aan de straat worden gezet. Vanaf die dag is het in heel Almere niet meer noodzakelijk om het vuil apart aan de gemeentereiniging aan te bieden.

Witgoed, elektra, hout of bouwpuin hoeft niet langer op verschillende momenten te worden aangeboden. De reinigingsdienst scheidt het afval zelf op het afvalperron.

,,Service", noemt afdelingsmanager stadsreiniging Peter Wilders de nieuwe werkwijze van de gemeentereiniging. Voor het ophalen van wasmachines, tuinhekjes of de badkamertegeltjes, moeten nu nog verschillende afspraken worden gemaakt. In de toekomst kan het met één telefoontje of mailtje. Binnen tien dagen wordt het vuil dan opgehaald.

De gemeente heeft besloten de werkwijze aan te passen na twee proeven in Haven en Buiten. Uit het onderzoek blijkt dat het laten scheiden van het afval door de gemeentereiniging zelf milieuwinst oplevert en dat er minder afval de verbrandingsoven in hoeft.

De oude manier van vuil ophalen werd als klantonvriendelijk, zinloos en omslachtig ervaren.

Volgens Wilders moet het aantal dumpingen bij de ondergrondse afvalplaatsen teruglopen. Wilders: ,,Mensen die niet naar het perron willen, dumpen hun grofvuil vaak uit schuldgevoel bij zo'n ondergronds punt. Het gaat dan toch gewoon om een illegale dumping. En dat is niet de bedoeling. Het wordt de Almeerders nu iets makkelijker gemaakt om hun grofvuil aan te bieden." Wie in de toekomst toch nog dumpt, krijgt een fikse boete, aldus Wilders.

Meer nieuws
Meest gelezen